problemhund

Alla hundar går att hjälpa!

 Ja så är det,  jag har ännu inte mött någon hund som det är "fel på". Bakom de olika tokiga  beteendena finns det alltid en rar hund. Beteendena ligger som ett skikt utanpå hunden och där innanför finns den där rara valpen som föddes en gång i           tiden. Sedan är det en helt annan sak om vi människor har kunskap, engagemang  och ork nog att ge hunden den hjälp som behövs.  Om du läser berättelserna nedan som är skrivna av hundägare som blivit hjälpta av oss, så är de typiska för dem som söker sig hit för att få hjälp. De flesta uttrycker när de tar kontakt,  att man är  helt förtvivlad, man har provat "allt" och att ingenting fungerar och många funderar på omplacering eller avlivning. Att man funderar på avlivning, tyder oftast på att man tror att det är något fel på hunden. Omplacering tycks bli alternativet när ägaren helt tappat tron på sig själv. Man tänker att hunden skall få det bättre hos någon annan. Vi har vår förklaring till varför det är så många hundägare som har problem, vilket grundar sig på vår mångåriga erfarenhet som hundägare och uppfödare.  Den erfarenheten bygger på mer än 50 år med hund, mer än 100 ägda hundar och 600 uppfödda valpar. Att ha fött upp 600 valpar innebär också, att vi sett hur tikarna fostrar dem till att bli trygga individer.

Vi anser att de allra flesta problem skapas av belöningsträning och det moderna synsättet på hur man ska uppträda som hundägare. Alla kurser idag, har som grundtanke att valpen/hunden skall lära sig diverse kommandon. Dessutom lärs det ut att ägaren  på olika sätt skall vara rolig, intressant och ha bästa godiset för att hunden skall hålla kontakt. Belöningsträningen  innebär att hunden tigger belöning  genom att  erbjuder ett beteende . Vem är det då som leder vem? Jo, det är hunden som blir den som styr det hela. I de flesta fall styr hunden det mesta i vardagen också, den tigger mat, berättar när den vill gå ut, vaktar dörren och maten  med mera. 

 Det finns en enkel princip för trygghet och ledarskap, den som inte låter sig styras är den som både människor och djur väljer som ledare. Ett tydligt exempel är den duktige läraren vi hade i skolan, som med sitt lugn och sin trygga attityd skapade harmoni i klassrummet. Trygghet skapas inte heller av den som uppträder som en pajas, vem lägger sitt liv i händerna på en sådan person?

Inlärningar och pajaskonster skapar inte tillit och samhörighet!  Hunden står helt ensam utan trygghet och problemen växer sig allt större. Rädslor, vaktbeteenden, stress och oro och inte minst separationsångest, är symptom på att hunden inte har någon att luta sig mot. Hunden hamnar i rollen av att vara den som måste ta hand om ägaren. Hunden blir som ett häftplåster och måste ständigt ha koll på sin "bebis". Så en vacker dag inser så hundägaren att något är fel och söker hjälp och nu börjar det gå utför med expressfart, eftersom samma metoder som skapade problemen, används för att lösa det dem.

Ofta får man också rådet att aktivera hunden mer. En redan stressad hund aktiveras, istället för att få lugn och ro. Problemen förvärras och ägaren blir allt mer stressad och det dåliga samvetet ökar. Ägaren gör sitt bästa, utan att något blir bättre och man känner sig allt mer oduglig och problemen växer. Den stackars hunden står helt allena, utan någon som helst trygghet! Naturligtvis uppstår problembeteenden också på grund av händelser som inträffar. Till exempel att ett angrepp av en annan hund. Men även här spelar det stor roll hur ägaren uppträder vid det tillfället och också senare när man skall rehabilitera hunden.                                                                                                                                                                                     

Hur hjälper vi dig och din hund -

Jo först och främst genom att förändra din roll. Du ska lära dig att uppträda som den "duktige läraren"! Hos oss får du konkreta råd om hur Du ska uppträda för att ändra ditt förhållningssätt till hunden och på så sätt skapa den trygghet som din hund förtjänar. Ledare väljs utifrån deras positiva egenskaper och trygga utstrålning. Ledarskap kan aldrig åstadkommas med hjälp av tvång, hot, korrigeringar eller pajaskonster.  När det gäller Rädsla och Aggressivitet är det ibland nödvändigt att hjälpa hunden att använda en annan strategi. Med din nya trygga attityd får hunden en möjlighet att slappna av istället för att reagera negativt, men det finns också konkreta tekniker som visar hunden vägen till den avslappnade tryggheten.

Varmt välkommen att höra av dig så berättar vi mer.

SÅ HÄR GÅR DET TILL

Vi pratar en stund på telefon, där du får presentera vad du vill ha hjälp med och så bestämmer vi tid för en konsultation.Vi erbjuder kortare konsultationer, eller ett konsultpaket. Bor du långt bort har vi eget boende för er på gården och då gör vi ett skräddarsytt upplägg till er. Vi gör också hembesök vid behov - ingenting är omöjligt, du önskar vilken slags hjälp du vill ha, så löser vi det.

Referenser

Hej!

Jag måste skriva och berätta hur jag upplevt mitt möte med er på Gyllerboda!

 Ni får gärna använda detta på hemsidan eftersom jag önskar att fler får möjlighet att ta del av er hjälp.

Jag hade sökt hjälp på många håll innan jag hittade er. På klubben, av hundpsykolog och ett antal instruktörer. Ingenting hjälpte och min allt mer stressade hund (pudel) blev bara värre. Han gjorde utfall vid hundmöten, vaktade dörren och var nästan aldrig lugn hemma, han följde mig vart jag gick i bostaden. Jag kunde inte ens gå på toa utan att han satt utanför och gnällde. Hörde allt och skällde på allt.

Jag hade egentligen gett upp, när jag än en gång letade runt på "nätet" och hittade Gyllerboda Hundcenter. Jag läste en massa konstiga uttalanden om er, men eftersom jag inte hittade någon annan som kunde hjälpa mig och att jag ville bilda mig en egen uppfattning så tog jag kontakt.

Jag pratade på telefon med dig Bengt och jag fick snabbt förtroende för era kunskaper. Det var omvälvande att  härleda problemen till min egen roll som hundägare och inte helt lätt att acceptera att orsaken fanns hos mig och inte hos hunden.

Du erbjöd mig att komma en stund för att träffa dig och era hundar. Jag blev förvånad

när jag fick träffa era hundar. Alla de som sprider illvilliga rykten om er kan absolut inte ha träffat hundarna. De var de mest harmoniska hundar jag träffat i hela mitt liv. Trots att min hund inte var lugn och tyst var det ingen av era hundar som ens bevärdigade honom med en blick.

Inte nog med det, det tog inte lång tid förrän min hund ändrade beteende. Några påpekande om mitt sätt att vara mot hunden räckte för att han skulle lugna sig en aning. Jag hade inte på något sätt, kunnat föreställa sig att min hund skulle ligga lugnt med 5 stycken främmande hundar i samma rum. Detta utan att jag  gjort något för att aktivt påverka honom.

På den vägen är det! Under de kommande mötena fick jag lära mig att bli en trygghet för min hund. Allt eftersom jag hittade tillbaka till mitt rätta jag, försvann problemen. Idag, några månader senare, är vi så gott som i hamn. Han är inte riktig lika harmonisk som era men för varje dag som går så sker det en förändring till det bättre.

Med varma hälsningar

Anna K.

  

När vår Galottenkille var nio månader besökte vi Bengt & Gunilla för att få ta del av deras bästa erfarenheter & tips för att lära ut HUR jag ska hjälpa min hund att bli trygg och hur han bäst kan bygga upp sitt självförtroende bl a. Vi var där några dagar och jag endast bekräfta den förstklassiga filosofi som detta par tillämpar på sina hundar. Det är imponerande resultat de kan uppvisa med sin flock.
Vi kommer att besöka Gyllerboda hundcenter i år igen. Träningen som vi får där och erfarenheterna som de delar med sig är de bästa på ett, mycket professionellt och ödmjukt sätt. Kan VARMT REKOMMENDERAS FÖR ALLA SOM VILL TÄNKA UTANFÖR BOXEN

//Marita

   

schafer"När jag ringde till Bengt och Gunilla på Gyllerboda Hundcenter var jag helt förtvivlad!"

Livet med min hund var ett stort kaos. Han var väldigt stressad i vardagen och var sällan stilla. Tiggde ständigt om min uppmärksamhet och följde mig i hälarna när jag rörde mig i bostaden. När jag befann mig i badrummet satt han utanför och gnällde och när gick jag hemifrån blev han väldigt orolig, skällde och tuggade ibland sönder saker som han hittade.

På promenaderna gjorde han utfall på andra hundar och hemma vaktade han dörren.Omgivningen reagerade starkt på min aggressiva hund och jag fick många råd om åtgärder mot problemen, allt från belöning, till avlivning var på tapeten.

Till sist hade jag provat allt, avledning, skvallerträning, ryck i kopplet, nosgrimma, vända och gå åt andra hållet, aktivering i mängd, den metod finns inte som jag inte använt.Mitt dåliga samvete växte i takt med att självförtroendet försvann och även jag började överväga avlivning.

En vän rekommenderade mig att ta kontakt med Gyllerboda och som tur var greppade jag detta sista halmstrå. Redan efter ett samtal i telefon kände jag mig lugnare. Bengt frågade om jag tänkt på hur min egen roll såg ut. Upplever din hund dig som stark och trygg? Några enkla exempel fick mig att inse att jag, i hundens ögon, var väldigt svag. Samtidigt fick jag veta hur jag skulle uppträda istället. Naturligtvis, varför hade jag inte tänkt på det?

På den vägen är det. Efter att ha träffat Bengt vid ett par tillfällen har jag fått världens bästa verktygslåda. Min hund är nu trygg med mig och alla tokiga beteende är försvunna. Jag är oerhört tacksam för den kunskap jag fått ta del av och som bokstavligt talat räddat livet på min hund och för mig är alla negativa känslor försvunna och det är en stor glädje att vara hundägare."

Annika/schäferägare

VILL DU VET MER?

Vi utför även privatlektioner för dig och din hund inom en mängd olika områden.
Våra specialistområden är problemhundar , fågelhundar och jakthundar.
Kontakta oss så skräddarsyr vi en kurs för just dig

Kontakta oss

Do you have a problem with your dog?

May I introduce to you our beloved Leon. A pitbull mix that entered our life in the beginning of 2014, by then he was 11 months old. He was labeled a problem dog. He had behavioral issues like charging people and biting, he was acting more or less like a spoiled brat.

Today he is a very much appreciated member in our pack. He’s the puppies best friend and Bengt’s helper in some of our consultations. He’s a handsome boy who loves to lay on his back in his dog bed snoring.

He gets to represent the good outcome of rehabilitating a dog with the help of our philosophy. He is one of many dogs that we have helped to have a better life. We have video clips on YouTube showing some of our rehabilitated dogs.

So, how can we help you and your dog? You can contact us by phone or email to discuss the issues you are experiencing with your dog. Usually for our clients in Sweden we will set up a meeting, however for clients outside Sweden we will work through phone and email to instruct you on ways to help you and your dog.

You will work at home following our instructions for a couple of weeks then we will speak again to see the progress. You can always call or email during this time for additional assistance.

Our goal is to help you and your dog to live a balanced, happy, and stress free life through the Shadow philosophy.

How is this done?

We will teach you how to act and communicate with your dog in a natural way so its instincts and needs tell it to follow you. To treat your dog with respect and kindness, an approach we learned from our own pack. To treat your dog as an animal and not a little human. To remove the responsibility to guard you and your home from visitors. To give it a calm and harmonious life without stress. By your body language you can remove the responsibility to guard the owner from perceived dangers. We remove the responsibility from our dog to be a guardian. We will together create a calm and harmonious existence for you and your dog where living with dogs is a source of happiness rather than stress and worries.